Emissioner
Om emissioner
Kvotehandels-systemet blev indført for at reducere udledningen af drivhusgasser. Målet for 2030 er at reducere udledningen af drivhusgasser med 40% sammenlignet med 1990 og klimaneutralitet i 2050. Alle EU-lande samt Island, Liechtenstein og Norge er omfattet af ordningen. Hver CO2-kvote repræsenterer ét ton tilladt udledt CO2. Virksomheder kan handle CO2-kvoter i EU’s CO2-kvoteregister. I Danmark er det Energistyrelsen, som administrerer EU’s kvoteordning.
CO2-kvoter kan købes og sælges via et handelssystem, og prisen bestemmes af udbud og efterspørgsel. Det vil sige, at virksomheder, som har brug for flere kvoter, end de har fået tildelt, kan købe flere, mens de omvendt kan sælge sine kvoter, hvis de ikke får dem brugt.
Afdækning af emissioner
Priserne på CO2-kvoter svinger meget, og er siden implementeringen af kvoter steget betydeligt. Prisen for et ton CO2 har gennem tiden haft et spænd fra EUR 0,01 under finanskrisen, til omkring EUR 100 i 2023.
De store udsving kan give usikkerhed for, om budgetterne kan overholdes og påvirke resultatet på bundlinjen. Man kan dog sikre prisen på CO2-kvoter ligesom man f.eks. kan sikre sin brændstof-eksponering.
Hvad er Scope emissioner?
Der er tre typer af Scope emissioner kaldet: Scope 1, Scope 2 og Scope 3. Disse henviser til de forskellige typer af udledninger, en organisation kan generere.
Scope 1: Beskriver de direkte udledninger, som kommer fra organisationens egne aktiviteter og faciliteter. Dette kan eksempelvis være udledning under forbrænding af brændstof.
Scope 2: Beskriver de indirekte udledninger. Dette kan eksempelvis være udledning fra elproduktion, ved køb af el.
Scope 3: Beskriver andre indirekte udledninger, som er knyttet organisationens aktiviteter, men uden for dens direkte kontrol. Dette kan eksempelvis være udledning fra leverandørkæden eller brugen af organisationens produkter og tjenester.
Hvorfor bør en organisation overvåge sine Scope emissioner?
Der kan være flere grunde, til at det er i en organisations interesse at overvåge dens Scope emissioner.
Miljømæssig bæredygtighed: Overvågning af Scope emissioner kan hjælpe med at vurdere og forstå en organisations miljøpåvirkning. herudfra kan implementeres bæredygtige praksisser.
Regulatorisk overvågning: I mange lande er det fastlagte miljøstandarder og love. Overvågningen kan her sikre organisationens overholdelse af disse.
Langsigtet levedygtighed: Ved at overvåge Scope emissioner kan virksomheder planlægge om implementere strategier, som sikre langsigtet forretningslevedygtighed i betragtning af miljømæssige udfordringer.
Lad os sikre din bundlinje
Vi er klar til at hjælpe med risikostyring af alle typer energiprodukter og -tjenester, så hvis dit virksomhedsbudget påvirkes af udsving i energipriserne, så tøv ikke med at kontakte os!